2008. szeptember 28., vasárnap

Újdonságok

Sziasztok!

Na kérem szépen, új szavazást tettem ki, létrehoztam a Last.fm csoportunkat, kitöröltem néhány linket a Linkizm-ből. Csatlakozzatok, csalatkozzatok (azt inkább mégsem!), szavazzatok! Tudom, hogy a szavazásnál ezek meglehetősen nagy területet felölelő válaszok, de amelyik a legtöbbet kapja, azt bontjuk tovább.

Üdvözlet!

2008. szeptember 27., szombat

Gazpacho-k (Kérésre)


Night - 2007


Firebird - 2005

Bravo - 2003

Abigail's Ghost - Selling Insincerity (progressive rock/metal)

Ez lesz az utolsó progressive anyag, amit ezen a hétvégén felteszek, ígérem!
Művészieskedő, kísérletezgető s előremutató anyaggal van dolga az embernek, ha a borítóra kattint. Kitűnően odailleszthető a The Pineapple Thief, Porcu, Riverside vonalra.
Aki kedveli ezeket a csapatokat, az bátran próbát tehet az amerikaiakkal is.

Sajnálom, hogy mostanában átmentünk hétvégi blogba, de az elfoglaltságaink így teszik lehetővé, hogy továbbéltessük a blogot.

Æon Spoke - Æon Spoke (progressive rock)

Paul Masvidal és Sean Reinert úgy gondolta, hogy ők is elkalandozgatnak egy kicsit a progressive rock nagyszerű világában s valami andalítót, kevésbé vadat hoznak tető alá.
Ennek az elképzelésnek a gyümölcse az Æon Spoke.
Jóérzéssel adagolt érzelmek, néha PT idéző megoldások, de ez ne zavarjon senkit!
Ha hamarabb ráleltem volna, biztosan topos lett volna 2007-ben!

Drawn - A New World? (pszichedelikus black/gothic metal ex- In the Woods tagoktól)

Igazán őszi hangulatot árasztó trippelős black metalba oltott szívszaggatás.
Hangulatilag tényleg ott van a szeren. Sötét, progresszív néhol, ambientes futamok cserélgetik egymást, ha éppen nem a gitár hangzik fel.

In English:
Their sombre, dark, atmospheric and eerie sound is unique and can not be compared to anything else, however, fans of IN THE WOODS... and OPETH, as light as the similarity between DRAWN and these band is, will find the engaging music of this group to be fascinating enough. Highly recommended to listeners of atmospheric Prog-Metal and heavier modern Psychedelic in general.

2008. szeptember 24., szerda

Orange the Juice - You Name it (experi, jazz, metal, klezmer, ska, world, miegyéb)

"a szettjük [a Szigeten] felért egy szónikus fegyverrel, kb. mintha a meshuggah jammelne a shininggal, mindezt a new yorki jazzkorszakban. félelmetes energia áradt a zenéjükből, volt néhány laptopsampler is, de tényleg az elektronikától a jazzen át a legszélsőségesebb metalig minden volt benne. ez meg a myspace-ük: http://www.myspace.com/orangethejuice" - dávid.

update: link lecserélve!

2008. szeptember 20., szombat

Shaolin Death Squad Diszkográfia (avant-garde metal, mert már régen volt)

Régen került már terítékre igazán avant-garde metal, ezért felfedező utamat úgy irányítottam, hogy valamilyen úton-módon beleakadjak ilyen jellegű muzsikába. Erőfeszítésemet siker koronázta, ezért mutatnám be nektek a jelenlegi amerikai zeneállomány egyik érdekességét, a Shaolin Death Squad-ot.
A zenéhez való viszonyuk valahol a Mr. Bungle, Dog Fashion Disco és a Polkadot Cadaver csapásirányban található. Azonban fel-felrémlik a hangok alól Danny Elfman neve is (igaz, említik is, mint hatást), amikor a rajzfilmszerű betétek között egy kis ének nélküli átvezetést kötöttek be.

Másik albumuk híven követi ezt az utat továbbra is, még azt sem merném mondani, hogy elrugaszkodtak volna az eddigi elképzelésektől.
Bár tény, hogy a feszültségkeltéshez érzékük van, habár bungle-i magasságokig még (sic!) nem emelkednek fel.

Aki nem hiszi járjon utána!

2008. szeptember 18., csütörtök

Darkestrah - The Great Silk Road (kirgiz folkkal fűszerezett black metal)

Váratlanul jött ez a lemez, elvégre az Epos alig másfél éve készült el, így félve kezdtem el hallgatni ezt a lemezt, attól tartva, hogy csak egy gyorsan összecsapott alibi-lemezről lesz szó. Ezzel szemben kellemeset csalódtam, rengeteg jó megoldás van ezen az albumon is, és bár nem fogott meg (még) annyira, mint anno az Epos, zenéjük még így is simán viccet űz a manapság kikerülő black metal albumok többségéből.

Osman Arabi - Burning Sigils (Oriental Ethno Ambient)

Kedves neked az Orphaned Land? Esetleg a Melechesh-t sem veted meg? Itt megtalálhatod, ami ott az igazi hangulatot megteremtette. Vagyis, a közel-keleti zenének azt a változatát műveli ez a csapat, ami miatt beleszerethettél a fentebbi két zenekarba.
Ezután a kacifántos mondat után, pedig bemutatnám ezt a együttest! Oriental etno ambient egyetlen félórás zenei megmozdulásban. Homokdűnék és felhőfoszlányok találkoznak, összeütköznek s alágördülnek.

Cynic - Traced In Air (reggeli ébresztő)

Kiszivárgott! Myspace

Szedjétek és egyétek!

password: www.mediaportal.ru

2008. szeptember 14., vasárnap

Dungen - Ta Det Lungt (psychedelic rock revival)

"Q: How do you transport back to the late 60s?
A: Play this album

"Ta Det Lugnt" (13 tracks, 53 min.) is a blast into the past, as if today was the late 60s, a collection of psychedelic songs and it sounds great from start to finish. Since the songs are all in Swedish, I have no idea what they are about, but it doesn't matter. The album is a mood piece, pure and simple. "

De tényleg, a Ta Det Lungt az 1960-as, '70-es évek óta a legjobb psy rock albumok egyike. A dobtól elkezdve a vokálokon át a gitárokon keresztül mindenért a frontember Gustav Ejstes felel, akire e lemezen mutatott teljesítménye óta zenei zseniként tekintek.

Velnias - Sovereign Nocturnal (Black/Doom/Folk Metal)

Doomoid metal kavarodik elő az amerikai partok ködéből. Öreg erdők susogása, elhalt avar ébredezése, kóborló szél tutulása az öreg, fogatlan barlang szájában s a panaszos óceán újra és újra felszakadó jajai jellemezhetnék ezt az albumot. A Wolves in Throne Room, Agalloch és régi Primordial keresztmetszetén fejezkedik el valahol a csapat, azonban a zsenalitásra még várni kell, legalábbis véleményem szerint!

EtHersens - Ordinary Days (fhanszia phoghesszív methál)

Hiányzik a Green Carnation? Szeretnél hallani egy tehetséges francia progressive metal bandát? Szagolhatóak még Pain of Salvation hatások is, kiváltképpen az énekes hangjában van némi Daniel.
Furcsán eddig meglapult az avar között ez a csapat, de rejtőzködésük véget ért. A nagyvilág elé vezetem és bemutatom őket.
Koraőszön ők az egyik melegen ajánlható muzsikát játszó zenei csoportosulás, a másik természetesen Duda mester cucca. A harmadik hozzávaló azonban mindenképpen ez a korong.
Lehúz ahol kell, emelget, de nem tesz nagyon magasra. Egyébként tekints a borítóra és mindent tudsz!

Grayceon - This Grand Show (progressív metálkodás egy kis posztulással paprikázva)

Előző album
Gondolom itt sem nyúltak nagyon mellé az arcok, szóval hajrá!

Gojira - The Way Of All Flesh (újító kacat)

Új Gojira!

Password: www.mediaportal.ru
Ps.: Szeretném letolni a társaságot, mert meglehetősen hanyagul dolgozik! Kinek ruhája, ruházkodjék!

2008. szeptember 7., vasárnap

The Tossers - Long Dim Road (folk punk)

Coming from the predominantly Irish neighborhoods of South-Side Chicago, the Tossers have been expanding the boundaries of contemporary Irish music since the early '90s. The band chose their name for its derogatory meaning of throw away. The term dates back to Shakespeare and depending on who you ask it also means commode, drunk or the bunk British currency the Irish rejected after their independence in the 1920s.

Although their name may be irreverent, their music certainly is not. The heart of their distinct sound is derived through the melding of traditional Irish and Punk Rock roots. Combining traditional instrumentation of mandolin, fiddle, tin whistle and banjo with amphetamine fueled guitar, bass and drums, the Tossers play with a furious edge that teeters between rage and raucousness. Myspace

Subterranean Masquerade - Suspended Animation Dreams (furán progresszív metal)

Régóta fel szerettem volna tenni ezt a korongot, csak valahogy mindig elmaradozott. Furcsa, erőteljesen melanchóliába hajló, szinte már hív, hogy menj el aludni-zene. Ugyanakkor élő, kavargó. Egyfajta visszaemlékezést is nyújt. Csendesen még megjegyezném, hogy Paul Kuhr (Novembers Doom) is itt köszörüli szabadidejében a torkát.

Új link!

2008. szeptember 6., szombat

Svartediket - Svartediket (Black metal musical ist krieg!)




psswd: www.mediaportal.ru

Mindenki jól olvasta a címben szereplő rövid stílusösszefoglalót, sőt én sem vagyok ittas, hogy ilyen zagyvaságokat találjak ki. Az említett párosítás valóban alkalmazható a fentebbi produkcióra, sőt akár az avangárd címkével is ellátható nyugodtan (a mindenre rásüthető
experimentalról nem isbeszélve). Nálam az év végi top 5-ben biztosan ott van.

Kételkedőknek pedig Svartespace

Dreams Of The Drowned - Demo (zajos avant-gardista black metal Franciaföldről)


Megin' gall! Valami zenei áldás lehet mostanság arrafelé, mert egyre-másra bukkanak fel a semmiből a tehetséges zenekarok. Nem állítom, hogy ez nagyon nagy tehetségű csoportosulás, de azzal, hogy ingyenessé tették ezt a demót és hasonló a kifejezőképességük, mint a szintén francia Smolhalla-é, belopták magukat a szívembe. Egyébként van itt némi Alcest utóérzés is. Füleljétek csak!

2008. szeptember 3., szerda

Akphaezya - Anthology II (2008) - AG/prog/goth/death/latin/jazz



Kellemes anyagról van szó, egy francia négyes agymenéséről. Lassan a francia származás amúgy is garancia a jó zenére, ha eddig nem volt az persze. De. Az volt. Elég pár nevet elereszteni a levegőbe, a tapasztaltabbaknak mind mond valamit; pl uneXpect, Sebkha-Chott. És most Akphaezya.

A stílusok nem mondanak semmit, csak kötelezőből írtam oda őket. Ezt érezni kell. Nem durván death, mert nincsenek vastag gitárok és durva, disznóólból szalajtott hörgések se. Nem tisztán goth, mert nincsenek túlhúzott szimfonikus betétek, nincsenek áriázások és a gitárjáték sem buta. Nem tisztán latin, de máskor nagyon az. Nem is mindig jazz, de előfodul. Néha pszichedelikusan elszáll egy szál gitárral a reggae-re hajazó alapok után, mindezt Hammond orgona kíséretében. Máskor eltört ritmusokon szalad a sejtelmes női suttogás. Máskor egy mediterrán bár szólal meg, kifejezetten spanyolosan. Aztán pedig kicsit rajzfilmzenés.

A lány énekel - ülve. Keze alatt a billentyűk sora. Egy gitár. És a ritmusszekció. Ennyi a zenekar. Tipikusan az a ritkábbik fajta banda, amelyik nem menőzik klarinéttel, meg kasztanyettával, vagy egyéb érdekesnek ható hangszerrel. Inkább fejben zenélnek. És megnyúzzák a gitárt, a billentyűket. Lehet visszafogottan. De minek? Abban semmi izgató nincs. Szét kell feszíteni a korlátokat. Mert csak így lehet AG-t játszani.

MUSTHAVE.

Admin mondja

Admin kérdé legyen-e last.fm-es csoportunk? Admin asks: Do we need a last.fm group?


Kommenteket!

Metallica - Death Magnetic


Az elmúlt 10 év legütősebb Metallica anyaga lett ez, azt kell, hogy mondjam. Bár picit elfogult vagyok talán. Mindenesetre látványos a javulás a St. Anger óta. Link a kommentek között.

2008. szeptember 1., hétfő

[Dunkelbunt] - Morgenlandfahr (fúziós balkáni world-öt súroló ausztriai mókaság)

Most, hogy nyár alatt nyakig alámerültünk a balkáni sikátorok kosszal ágyazott kőkockái alá bukkant fel egy újdonság. Eme fickó Bécsben időzik és szabadidejében kerékpározik. Eddig teljesen hétköznapi pasasnak tűnhet, de rendelkezik némi zenei tálentummal is, így amerre csak jár, magába szívja a helyi népzene egy-egy darabkáját.
A mai modern világ zenei háttere (Dub, Reggae, Bossa, Jazz, Electronika, Trip Hop and Break Beats) előtt bábozik nekünk, így mutatva utat az esetleges követőknek. A bábok pedig a klezmerből és a balkáni folk muzsikából verbuválódtak. Vénasszonyok nyara úgyis közeledik, ha még meleg van, akkor a medence mellé lazulásnak vagy egy kicsapongós, nyarat lezáró bulin is meg tudná mozgatni a jelenlévőket.

I. // II.
Related Posts with Thumbnails