2008. április 7., hétfő

Negură Bunget - Om (atmoszférikus avantgárd black)

Kevés olyan black metal zenekar létezik, amely úgy képes túllépni a műfaj második (bár ez esetben inkább harmadik, aztán kitudja hányadik) hullámán, hogy zenéjükről ne az erőlködés, a görcsösség, hanem az ösztönös tehetség, innovativitás, haladás jönne le.

Az utóbbi három jelző minden további nélkül passzol a temesvári Negură Bunget legutóbbi, 2006-os remekművére, melynek csodáját már maga a cím predesztinálja. Az „Om” ugyanis (ahogy az a Primul Om-ban felrezdül) a "teremtés igéje, egy ősrezgés, mely eredetét tekintve öröktől való és az Abszolút Igazságot és a Legfelső Isteni Teremtőerőt képviseli."( - Wikipédia). De ugyanakkor a román nyelvben az „Om” lefordítva Embert jelent, ezáltal egyesítve a spirituálist a megtestesülttel egyazon szóban, továbbontva: albumban. Zseniális!

Ezen a lemezen úgy váltakoznak ambientes szintetizátor részek, blastbeat-ek, ill. imajellegű mormolások, tiszta énekek, blekmetühl károgások, erdei furulyadallamok, oboabetétek (szerintem legalábbis az) és elvétve akusztikus témák, hogy az zenehallgatót nem hagyhat hidegen!

Súlyos korong zeneileg, nem az az "egyszer hallgatom, másnap dúdolom" zene, de erősen ajánlott, és itt még gyenge kifejezéssel éltem. A lemez során valami olyasmi fogalmazódott meg bennem, hogy ami nekünk a Gire, az nekik a Negură Bunget. Talán.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails