2009. február 23., hétfő

AKLO, rituális lovecrafti ambient

"A Lovecraft által kreált Cthulhu-mítosz, amely leginkább fémjelzi az író nevét, legtöbb novellájában felbukkan. Műveinek túlnyomó része arra épül, hogy a Földet ősi istenek, a Nagy Öregek uralták eonokkal az ember előtt. Ezek a szörnyistenségek kénytelenek voltak elhagyni a bolygót, csupán egy-két társukat hagyva hátra. Ilyen például Cthulhu, aki az óceánok mélyén alussza végtelen álmát. A mítosz szerint ezek az istenségek vissza akarnak térni és csak a megfelelő pillanatra várnak. Ehhez vagy a csillagok megfelelő együttállása vagy egy dimenziókapu szükséges. A novellák főhősei sokszor ezekkel a helyzetekkel szembesülnek. Vagy ők akadályozzák meg ennek bekövetkeztét vagy tudatlanul majdnem ők idéznek elő katasztrófát. A Nagy Öregek visszatérése a világ és az emberiség egyöntetű pusztulásához vezetne, csupán káoszt hagyva maga után." - Wikipédia

Egyik olvasónk hívta fel szerkesztőségünk figyelmét az AKLO nevű dark ambient zenekarra, s mint a műfajban alkotó "szakértőnek", nekem jutott a megtisztelő feladat, hogy bemutassam a projekt eddigi működését. Magáról a csapatról semmit sem tudni, még azt sem, hogy valóban csapat, vagy esetleg a műfajban amúgy is gyakori egyszemélyes projekt. Persze alaposan körülnéztem, a honlapjukon kb. csak a CD-t és pólót lehet rendelni, illetve olvasható egy rövid, pár soros írás róluk (tagok nevei, alapítás éve nincs, annyit tudni, hogy eddig két albumot jelentettek meg Beyond Madness és Unnamable címmel), amit MySpacen is közzé tettek, ahol annyi plusz infót sikerült begyűjteni, hogy San Franciscoi projektről van szó. Last.fm-en úgyszint' semmi, ugyan az a szöveg, 30 hallgató, 800 lejátszás, fájl- és zenemegosztó rendszerekben nulla találat. Kvlt vndergrovnd...:-)


(A Beyond Madness borítója, a honlapjuk szerint "ideális aláfestő zene szerepjátékokhoz, vagy bármilyen alkalomra, amely sötét hangulatot igényel")

Az, hogy ilyen kevesen ismerik persze nem jelent semmit, akinek sikerül a MySpace oldalukon közzétett anyagokat meghallgatni (vagy a képre kattintva ugyanezeket MP3 formátumban letölteni) biztosíthatom, hogy nem fog csalódni - már ha kedveli az ilyesmi, súlyos zenéket. A zenekart leginkább - a bevezető idézetből is sejthetően - H. P. Lovecraft misztikus világa ihlette, amely igen erőteljesen érezhető a muzsika hangzásában és hangulatában is: sötét, erőteljesen okkult, rituális és kaotikus. Talán - a pár hete itt, szintén általam közzétett és szintén lovecrafti hatásra született - Endurához tudnám leginkább hasonlítani, a zenekar bevallása szerint hiánypótló jelentőségű küldetésük s egyben ideológiájuk, hogy a mítoszt, amit eddig csak irodalomban jelenítettek meg, ők "szónikusan", azaz zenében is megtegyék (erről azól az a bizonyos, rövid szöveg). Amiben zenéjük mégis más, az az indusztriális zenei elemek beolvasztása és igen ügyes használata (a MySpace profil "influences" részében Lovecraft neve mellett két, számomra is kedves ipari zenekar, a Laibach és a Skinny Puppy neve is szerepel): gépi zajok mellett olykor már-már egész elektrós, analóg szintis hangzások is fel-fel tűnnek, persze csak megfelelő mértékkel...


(A zenekar MySpace-avatarja a mottójukkal és Cthulhu bácsi képével)

Sajnos - mint már mondottam - nem tudtunk sehonnan se anyagot szerezni tőlük, akinek nagyon megtetszik, az rendelhet 15 dollárért CD-t...:-)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails