2008. július 2., szerda

Escalator


Az Escalator név hazánk első és talán egyetlen EBM (Electronic Body Music) stílusú formációját takarja. 1988-ban alakultak, kiadtak néhány lemezt, adtak pár koncertet, majd a '90-es évek végére nyomtalanul eltűntek. A pár éves hallgatást egy 2000-ben kiadott válogatáslemez és egy 2004-es fellépés törte meg, és azóta újra koncerteznek - elsősorban külföldön, sőt állítólag hamarosan új lemezzel is megörvendeztetik a műfaj rajongóit.

De mitől annyira érdekes ez a formáció? Mindenhol vannak gyakran méltatlanul ismeretlen EBM zenekarok, mint általában minden underground műfajban. Az Escalator valahogy mégis más, bár alkotói nyilvánvalóan ismertek olyan kultikus zenekarokat, mint a Front 242, a Nitzer Ebb vagy a Front Line Assembly, de honlapjuk és több "korabeli" interjú tanúsága szerint legfőbb ihletőiknek a német Kraftwerket és általánosságban a komolyzenét tartják. Talán ezért is van az egész muzsikának egyfajta leírhatatlan kozmikus hangulata, főleg olyan alkotásaikban, mint az Appollo17 vagy az Andromeda.

Akinek felkeltette az érdeklődését, az ingyenesen letöltheti két lemezüket a zenekar holnapjáról: http://escalator.hu/data_load.html

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails