2008. július 31., csütörtök

Farmakon - A Warm Glimpse (prog death és jazz és funk)

Nem tudom egy ideje eldönteni, hogy én vagyok-e túlságosan Opeth megszállott, hogy egyre több zenéből őket hallom ki, vagy tényleg van egy olyan tendencia mely szerint egyre több zenekar operál Akerfeldt mester által kiagyalat elemekkel a zenéjükben.

Ilyen zenekar valahol a Farmakon is, hisz hasonló dalstruktúrát (vázlatosan: morgós rész - éneklés elektronikus gitár fölött - éneklés akusztikus gitár fölött - esetenkénti szóló - újbóli morgás) követnek, de mégsincs mit elvitatni tőlük, mert zenéjükön hallatszik, hogy technikás, képzett zenészek (képzett zenészek pedig minek copy-paste-eljenek másokat?) és még ha könnyű is az áthallás, vannak elemek, melyek azért szerényebbek az Opeth felhozatalban, gondolok itt a groove-os, funk-os jazz-es elemek használatára, nomeg arra, hogy a Farmakon összességében jóval pörgősebb, már-már thrash-es tekerést mutat fel.

Mindenesetre ha az Opeth az egyik gyengéd, könnyen lehet, hogy a Farmakon is azzá válik. :)

Dornenreich - In Luft Geritzt (instrumental, akusztikus folk, ambient)

Az évek során fokozatos formálódáson átment tiroli zenekar 2008-as lemezével az akusztikus folkot célozta meg kísérletezgetésének terepeként és noha vokállal is teljes mértékben kifogástalan lemezről van szó, a limitált kiadáshoz csatolt instrumentális változat sem hagy cserben.

Második rész ->itt

Pass: www.mediaportal.ru

Darkestrah - Epos (űberepikus black metal remekmű)

Ha már az előbb monumentalitásról volt szó a Cressida kapcsán, nem mehetek el szó nélkül a kirgiz Darkestrah tavalyi albuma mellett. Egyfajta tanulsággal szolgált számomra a lemez, mert mikor szembesültem az adatokkal (a., Kirgizisztánból; b, black metal) kb úgy álltam neki a hallgatásnak, hogy "naoké, olcsó viccnek elmegy majd".

Ezzel szemben nomen est omen, az első perctől az utolsóig lebilincselt ez a valóságos kirgiz eposz, mely egyetlen tételben 33 és fél perc után csendesedett el. Nem dobálózok nagy szavakkal, ha művészetnek nevezem ezt az albumot, merthisz tény, hogy rövidnek hathat, elvégre mégiscsak fél óra, de ugyanakkor olyan páratlan atmoszférája, helyenként egzotikus hangszerelése és hangszerjátéka van, mint kevés black metal albumnak. Jaés ha belegondolok, hogy a vokalista szerepét egy nő tölti be... sokszoros tisztelet.

Erősen ajánlott a műfaj kedvelőinek!

Akercocke - Antichrist (progresszív, kísérletezgető black/death)

Bizonytalan indulás után 2005 óta mintha megtáltosodott volna a címben szereplő angol zenekar, kik mára véleményem szerint megérdemelnék végre, hogy a "Nagy-Britannia" és "black metal" szavak hallatán a Cradle Of Filth helyett rájuk asszociáljon a nagytöbbség. Nomindegy.

Ugyan a megjelenésük tökéletesen műfajidegen, zenéjük ezzel ellentétben teljesen megfelel a progresszív, előre tekintő zenekar mintapéldájának. A tavaly megjelent Antichrist-on a precíz zeneszerzésen, és a kiemelésre méltó dobmunkán túl a műfaj határait kijjebb toló kísérletezgetések sorakoznak föl, legyen az drum and bass-ből kölcsönvett elektronikázgatás, instrumentális átívelések, vagy teljes egészében akusztikusan megszólaló ima a Sátánhoz.

Pass: www.mediaportal.ru

Cressida - Asylum (progresszív rock gyöngyszem)

Sokáig gondolkodtam, hogy van-e létjogosultsága egy 1971-es albumnak e blog sorai közt, de Dominate Museo Rosenbach-os posztja megnyugtatásként szolgált.

A zenekar 1969-ben alakult, két remekbeszabott lemezt tud magáénak, ám érvényesülni sosem tudtak igazán, 'köszönhetően' többek közt a Moody Blues (igencsak jogos) dominanciájának.

Zenéjükre egy erős Mellotron, ill. Hammond-orgona által diktált dallamvezetés, gyakran elringató, színtiszta, búskomor hangvételű vokál és a műfajhoz képest teljesen befogadható (enyhe túlzással már-már pop-os) dalstruktúra jellemző.

Már csak a Munich által hordozott monumentalitásért érdemes letölteni!

FREDRIK KLINGWALL - THE RESILIENCE (horror muzsika)

Most fogtok egy könnyedebb frászt kapni! A Loch Vostok együttes billentyűse összepofozott egy albumot, amit leginkább talán horror témájú regények, könyvek olvasása mellé lehetne ajánlani. Kicsit filmzenés, kicsit behúzós, kicsit összehúzódós. A legjobb ebben az, hogy ingyenes a cucc.

Bokor - Anomia1 (bekategorizálhatatlan hatalmasság)

myspace
last.fm

Kb róluk is annyit érdemes elmondani, mint az előbbi zenekarról. Annyi különbséggel, hogy kedvenc aljnövényeztünk svéd illetőségű és valami elképesztően súlyos keverékét játszák a tool/mastodon-féle metalnak. Zárásként egy kis angol nyelvű ajánló:

REVOLUTIONARY METAL!
AN EXTRAORDINARI DEBUT ALBUM FROM SWEDEN!A SENSATIONAL UNIQUE MIX OF TOOL, OPETH, MASTODON, PORCUPINE TREE, ANATHEMA AND SYSTEM OF A DOWN.
ALBUM OF THE MONTH IN METAL HAMMER UK.

1980 - 1980 (Brutál Jazz-mizéria Frank előadásmódban)



myspace
last.fm

Pont olyan, mint a Meshuggah megfűszerezve némi finom elektronikával, és hatalmas jazz-futamokkal. Ide nem kellenek nagy szavak, leszeded, és meghallgatod.

[Viszont a franciákkal mostanság valami nagyon nincs rendben, ugyanis sorra termelik ki a jobbnál jobb zenekarokat a legkülönfélébb (és egyedibb) stílusokban. Mil lesz itt kérem szépen mondjuk öt év múlva?]

2008. július 29., kedd

Orakle - Tourments & Perdition (Atmospheric Black Metal)


Előző korong itt. Praktikusan semmi nem változott azóta, ergo korai Borknagar kontra post-black hatások. Kellemes!

2008. július 28., hétfő

Squirrel Nut Zippers diszkográfia (swing) - kívánság post

1995 - The Inevitable

1996 - Hot

2000 - Bedlam Ballroom

2002 -The Best of Squirrel Nut Zippers as Chronicled by Shorty Brown

Előzetes leírás -> itt

Apokatastasia diszkográfia (kísérletezős progresszív metál jazz előkével)

Előrebocsátom, hogy a csapatra a progarchives-en bukkantam rá. Valahogy a kiejthetetlen nevük és európai származásuk előremozdította bennem az érdeklődés ama csíráját, hogy közelebbi barátságot is kössek a svájci csapattal.
Ének nélküli csellóval megtámasztott progresszív muzsikáról van szó esetükben. Techikás, bár nem esnek túlzásokba, hangulatos, mégis néhol bizarrnak tűnik a misztikus hanghatások és motozások miatt/okán. Néhol a Winds sejlik elő a csellófutamok közt. Amolyan Másfél metal-ba oltva, ahogy azt találóan tálaltam egy barátomnak, mikor kérdezte, hogy mégis mi fán terem ez a muzsika.

Waiting Four [demo] (2003)

Shedding (2005)

2008. július 27., vasárnap

A Wilhelm Scream - Career Suicide (melodikus hardcore, némi punkkal spékelve)

Hazánkban is majd' megfordult amcsi punk/hardcore csapat, akik felettébb ügyesen keverik a punk és hardcore stílus jegyeit, mindenre pedig a heavy metal-os ikergitár témákkal teszik fel a koronát. Nem ecsetelem tovább, mert ez nem az a típusú zene, amiről le kell zengeni az eget először, hogy hasson és megértsd, hogy miről is van szó. Egy ordas-nagy kapd be jár azoknak, akiknek beszólnak.

Lovehatehero - White Lies (screamo)

Sok mindenről szokott járni a szám, hogy így meg úgy nem szeretem a mai -core-t és kicsit is mainstream-szagú zenéket, mégis akadnak olyan formációk, akik ez alól kivételt képeznek. Mea culpa!
Eme csapat történeti áttekintése regényekbe illő. A negyedik országos turné alkalmával a két gityós és a dobos lelécelt, magával rántva a csapat buszát is. Ebben a kutyaszorítóban a még két aktív tag úgy döntött végül, hogy nem adják fel és megkeresik a társakat a további muzsikáláshoz.
A muzsika pedig fiatalos, lendületes, gitárban gazdag, ütős, nyárra való, igazi fesztivál zene, amin tényleg sokan ugrálhatnak, kapucnis, huncut pillantásokat vető.

pass: www.mediaportal.ru

Bark Psychosis - Hex (Post-Rock/Ambient/Shoegaze/Experimental mindenki válassza ki a magának megfelelőt)

Az angol úriemberek legelső albuma '94-ből. Ránézel a borítóra és máris tudhatod, hogy mire számíthatsz.

Egy muris adalék az együttes történetéből: Napalm Death feldolgozásokat kezdtek játszani, sőt '88 és '94 közt több demót és EP-t is kiadtak.Vajh' így lehet eljutni a káosztól a csendig?

2008. július 22., kedd

Farmers Market - Farmers Market (amikor jazz szakosok bolgár népzenét tolnak)

The band Farmers Market was formed in Trondheim during the fall of 1991. All members where students of the Jazz Department at the Conservatory of Trondheim. At first Farmers Market started out as a free-jazz quintet, but soon found itself heading in a completely different direction; towards Bulgarian folk-music. Since then - this bulgarian music, with its odd meters, oriental scales and improvisational possibilities, has become one of the main musical ingredients of Farmers Market.


The music of Farmers Market is a mixture of Bulgarian folk music, jazz standards, popular music and humor.

Myspace ->here

password if it is needed: bunalti.com

2008. július 17., csütörtök

Mistaken Element - Engraved in Memory (modern matekmetál)

Forest hívta föl figyelmem a címben szereplő francia zenekarra és lemezüket párszor meghallgatva úgy gondolom megérdemelnek egy bejegyzést. Ha metálról van szó, akkor a "francia" szóra elsősorban a Gojira rímel, de ha picit továbbmegyek, úgyanúgy rímpár a Meshuggah is. Márpedig a Mistaken Element tagjai igen sok időt tölthettek az előbb emlegetett zenekarok hallgatásával, ugyanakkor eszeveszett majmolásról mégsem beszélnék, hisz a bonyolult ritmikai képletek mellett a számok többségében ott van a bármikori fordulat lehetősége, amitől szabadjára engedik a lágyabb érzéseket, és ezáltal a hallgató is fellélegezhet egy picit. Külön szót érdemel a stoner-ízű death (és a helyenként előkerülő tiszta) vokál, amely egyértelmű pluszt ad a lemez összképének. Nem húzom tovább, hallgasd meg!

Zu és Mike Patton bá' live @A38 13/06/08 (pattonizmus)

Elsősorban azoknak küldöm sok szeretettel, akik nem voltak ott az A38-on, a többiek pedig nosztalgiázzanak csak nyugodtan!

Blackfield - Live in NY city (élő kapcsolat a progressive rock gyöngyeivel)

Steve Wilson és Aviv Geffen kettőse. A háttérben pedig olyan további zsenialitások működnek közre, mint Eran Mitelman (billentyűs hangszer), Seffy Efrati (basszusgitár) és Tomer Z (dob).

Élő felvétel a Nagy Almából. Aki ismeri őket azért, aki nem, az pedig azért hallgassa meg! Közhellyel úgy is mondhatnám, hogy kötelező!

I.//II.

Pass: davdolo

2008. július 16., szerda

Into Eternity - The Incurable Tragedy (progressive/melodic death metal Kanadából)

Új Into Eternity. Miért jó ez a korong? Mert hallgattatja magát, ugyanakkor dallamos, technikás, kiabálós, nagyterpeszes, néha feszesgatyás, tekerős, bivalyszólókkal teletűzdelt. 38 perces az egész, tehát nem hosszú anyag, ugyanakkor abszolút igényes, bár lehetséges, hogy többek hánynak majd a mainstream árnyalatoktól, azonban ezek tényleg csak halvány árnyalatok, mondhatnám foltok.
Második rész ->itt<-

In English:

This LP is the newest one from the Canadian ensemble Into Eternity. It is worth to listen. Why? Well, it's catchy, highly classified musician's work, technical. The whole album is only 38 minutes, so it is not long.

Second part ->here<-

Alternative link

2008. július 15., kedd

Soulfly - Conquer (groove metal)


Új Szufli kérem alássan! password: bunalti.com

2008. július 14., hétfő

Squirrel Nut Zippers - Perennial Favorites (swing)

Pályaelhagyó leszek egy ideig. Trombitát fogok ragadni, elmegyek New Orleans-ba és az utcán fogom eljátszani minden érzelmemet egyetlen hosszú és monumentális szólóba helyezve. Ennyit rólam.
A sok otrombaság között üdítően tud hatni valami olyasmi, amit - bátorkodom ezt remélni - eddig az olvasó nem hallott, látott. Hálás zene, hallgattatja magát, élvezet figyelemmel követni. Egyedi hibridét főzte ki a csapat a déli zenei gyökereknek, a blues-nak és jazz-nek. Egy kis őrület is belefér a zsákba.

2008. július 13., vasárnap

Hantaoma - Malombra (folk metal)

Régóta elő akartam venni ezt a korongot, egyrészt azért mert ez az együttes még az Eluveitie előtt kezdte meg munkásságát, s szégyenszemre nem kapott akkora publicitást és rajongói fogadtatást, mint kellett volna, másrészt pedig egy nagyon kellemes folk/black album.
A Stille Volk két muzsikásának ötletéből kapott életre a csapat, valamikor 1997-ben. Azóta eltelt több, mint 10 év során -sajnos- csak ezt a korongot tették le az asztalra, de reménykedjünk, hátha nekirugaszkodnak egy újabbnak.
Az addigi időszakra pedig jószívvel ajánlom ezt a nagylemezt!

2008. július 9., szerda

Vàli - Forlatt (akusztikus neofolk)

Pár akusztikus gitár, egy cselló, és egy furulya. Ennyi kell a Vàli nevű egyszemélyes projektnek ahhoz, hogy Norvégia érintetlen földjeire vezessen minket, mindezt egy igencsak szürke égbolt alatt. Magány, tisztaság, őszinteség és búbánat, amit ettől a neofolk mesterműtől kapunk. Kveldssanger kedvelőknek kötelező.

2008. július 8., kedd

Proscriptor - 726 (darkwave, ambient)

Jelen ajánlót rögtön a szóban forgó album meghallgatása után közvetlenül írom, mondanom sem kell, hogy még mindig valami földönkívűli helyen érzem magam. Proscriptor McGovern neve ismerősen csenghet az Absu black/thrash zenekar kedvelőinek, de szerepet vállalt már a Melechesh soraiban is. Metál zenével ellentétben azonban itt valami teljesen mást kapunk. A műfajt csak érintőlegesen ismerőként félve merem ráaggatni a darkwave, ambient jelzőt, de abban biztos vagyok, hogy pszichedelikus utaztatás terén 2008 legjobbjai között van. A borító pedig megemlékezés -- ezáltal maga a lemez egyfajta tisztelgés -- "Aphrodite's Child" 666-ja előtt, mely talán elsőként zenésítette meg magát, az apokalipszist.

Az első két tétel recseg-ropog, hibás, de sajnos más forrást nem találtam.

2008. július 5., szombat

7 For 4 - Diffusion (Jazz/Fusion/Progressive Metal)

7FOR4 are four very talented guys from Munich/Germany. Maybe talented is not the right term here because all four dispose of experience and know-how. Wolfgang Zenk who impresses with his virtuos guitar playing was a member of the German prog metal band SIEGES EVEN (which can also be found in the Prog Archives) as well as leader and lecturer of MGI München (Munich), Germany's best known institute for professional guitar education. Markus Grützner played bass for several Jazz/Fusion bands and did so on several European tours of the well known Broadway musical "Hair". Klaus Engl also is a lecturer, he works for the drum-institute "Drummer's Focus" and played together with Markus Grützner in a Heavy-Rock band. The keyboard player Markus Froschmeier has his roots in the classical genre and adds some of his influences to the general sound of the band.

Speaking about general sound I have to mention that it is quite difficult to find a term describing the style applicatively. Besides the fact that the music is all instrumental, you can say that it is a mixture of Prog Metal and Jazz Rock/Fusion, sounding as if LTE and the MAHAVISHNU ORCHESTRA get together. But nearly every song seems to have different influences so you can find tunes with a country, "gypsy music" or Brazilian samba flavour, most of it played incredibly fast.


(Most pedig egy hétre el, szóval nyugtotok lesz tőlem. sziasztok!)

Anthemon – Kadavreski (szimfonikus death metal)

Éppen a fejemet törtem, hogy mi az öreg ördögöt lehetne még felrakni, amikor egyik kedvenc helyemen keresgéltem és beleakadtam a csapatba. Avant-garde death metal alatt dobta ki őket a kereső.
Nosza, hallgassunk bele. Kiderült, hogy franciák - komolyan nem volt eltervezve, hogy ennyi francia zenét rakunk fel, mégis így jött - és már befejezték ténykedésüket.
Myspace-es látogatásom alkalmával rendesen kinyílt a csipám, mikor a következőt leltem ott:

full discography to download !!

Since the band is no more and CD albums have become somehow unavailable in shops, ANTHEMON has decided to provide its full discography for free.

A myspace page dedicated to each Anthemon release will open in which you’ll have the possibility to listen to the whole albums. The albums will also become available to download on Jamendo under a Creative Commons license.

The albums will get their online release every 3 to 6 months. The first one is 2005’s KADAVRESKI, which is the band’s third and last album.

Online KADAVRESKI release date : May, 1st 2008

Other approximative release dates :
- Dystopia (2nd album / 2004) : september 2008
- Arcanes (1st album / 2003) : november 2008
- Talvi (1st mini-album / 2001) : january 2009
- Nocturnal Contemplations (demo / 1988) : march 2009

Rizikó nincs, kóstoljátok meg! Kellemesen ható death-es, doom-os összeállításukat!

2008. július 4., péntek

Fjällstorm - Midnattssolen (akusztikus folk)


Bretagne-i kelta hagyományokat ápoló szóló projekt, akusztikusan, csendesen, patak s folyó oda folyjon.

Eksi Ekso — I Am Your Bastard Wings (szimfonikus post rock indie-vel habarva)

Megbeszéltük Fényrizzsel, hogy erről a csapatról én írok, bár én vagyok kettőnk közül az, aki kevésbé kompetens ebben a témában. Nem baj, legfeljebb belejavít, de nem a helyesírásba. ;]
Vonós hangszerek (hegedűk, szám szerint kettő), rézhúvós (trombita) illetve ami még egy rock bandához okvetlenül elengedhetetlen instrumentumok (gitár, basszusgitár, dob) habarcsa ez a muzsika. Az így nyert pépet kend rá a fülesre, helyezd a füledre, dőlj hátra és pattints elő egy e-book-ot.

2008. július 3., csütörtök

Programmed Cell Death


"A programozott sejthalál (PCD, programmed cell death) a többsejtű élőlényekben lévő fölöslegessé vált sejt „öngyilkossága”. A szervezeten belül vannak olyan sejtek, amelyeknek az a feladata, hogy elpusztítsák a külső fertőzés – vírus, baktérium stb. – által megtámadott, vagy az elöregedő sejteket. Ezeket a sejteket "natural killer" ("természetes gyilkos"), rövidítve NK sejteknek hívjuk. Ezek minden egyes sejttől megkérdezik a jelszót, a személyi számot, ami egy a sejt felszínén megjelenő és mindig újratermelődő fehérje, mely csak arra az egyetlen emberre, élőlényre jellemző és senki másra. Ha ez eleve hiányzik, vagy a sejt már képtelen újratermelni, akkor ezt a sejtet elpusztítják. Ha a szervezetbe idegen sejtek, például baktériumok jutnak, akkor amennyiben a szervezet tudja, mivel a korábbi fertőzés során már "megtanulta", a védekezés módját, a betolakodót gyorsan felismeri és elpusztítja. Így működik az immunrendszer, ami életünk minden percében megvéd minket a környezetünkben jelen levő fertőző baktériumokkal, vírusokkal szemben. Naponta sok millió sejt pusztul el bennünk azért, mert belsejébe vírus jutott. Ezek a sejtek egy genetikailag kódolt mechanizmus segítségével képesek elpusztítani saját magukat, ún. „öngyilkosságot” követnek el." - Wikipédia

Nemrég jelent meg az ír (???) Programmed Cell Death első nagylemeze. A meglehetősen fura nevű - az egyébként ismeretlen alkotó által - ambient industrial metalnak fémjelzett muzsika modern világunk zenei leképeződése: nyers, monoton, gépies és természetesen instrumentális. A MySpace profil tanúsága szerint többek között olyan zenekarok voltak rá hatással, mint a Burzum, a Kraftwerk, a Slayer, a Tangerine Dream és az Autechre. Már csak az igen eklektikus felhozatal is érdekes zenét sejtet...

A lemez ingyenesen letölthető a projekt honlapjáról: http://www.hessian.org/sites/hiarctow/entry/6/pcd

The Psyke Project (raging sludgecore from Denmark)

Érdekes dolog negatív kritika alapján jó zenébe boltani; a TPP esete viszont maximálisan ezt igazolja. A honlapjukon azt írják magukról, hogyaszondja:

"The Psyke Project was formed in 2001 and has its home in Copenhagen, Denmark. The band plays hardcore with influences ranging from punk to hardcore metal. The main motivation for playing this type of music emerges from a profound love for the dark and brutal sound of hardcore and the sincerity and honesty in the statements made by most bands from this scene. The Psyke Project seeks to create an intense chaotic sound mixed with heavy riffs and beautiful epic passages."

Emellett érdemes még megemlíteni az Isis-t mint egyik fő hatásukat csak sokkal dühösebb, elborultabb kiszerelésben. Lényeg a lényeg: aki szereti a döngölős, néha-néha elszállósabb sludge-szerű muzsikákat, annak kötelező.

Samara (2003)


Daikini (2005)


Apnea (2007)


2008. július 2., szerda

Museo Rosenbach - Zarathustra



Igazodva az itteni "közízléséhez", úgy döntöttem, a modern, elektronikus muzsikák után (mellett)  bemutatom kedvenc progresszív rockzenekaromat, az olasz Museo Rosenbachot. A banda egyike azoknak a társulatoknak, akik csupán egy pár - esetükben egyetlen egy - lemez erejéig,  tehát igencsak rövid ideig léteztek. A szóban forgó Museo Rosenbach 1971-ben alakult, 1973-ban rögzítette Zarathustra című negyvenperces, nyolcszámos korongját, majd örökre eltűnt a süllyesztőben. Annak ellenére, hogy aránylag kevesen ismerték, ismerik őket sokan a Zarathustrát tartják a valaha készült legjobb olasz progrock albumnak.

Maga a zene a szimfónikus vonalhoz sorolható, jó sok matekkal: van itt ötnegyed, hétnyolcad, vonós hangszerek, amit néhol a szintén igen hangulatos olasz nyelvű ének egészít ki. Bár a lemez és a dalok is eléggé rövidek, mégis rengeteg hangulat, érzés van beléjük sürítve. A lemez első száma, a L'ultimo uomo egy monumentális nyitány és egy kissé szomorkás énekes betét után átvált a lemez fő témájába, egy felejthetetlen vonós dallamba, amely több számban is visszaköszön, de a gyors, virtuóz szólók kedvelői is megtalálhatják rajta a nekik való csemegét, például az utolsó előtti, Della natura című szám vidám Hammond-orgonaszólójának formájában...

Egyszóval zseniális. Sőt, kötelező!
Mindenki töltse le!

Escalator


Az Escalator név hazánk első és talán egyetlen EBM (Electronic Body Music) stílusú formációját takarja. 1988-ban alakultak, kiadtak néhány lemezt, adtak pár koncertet, majd a '90-es évek végére nyomtalanul eltűntek. A pár éves hallgatást egy 2000-ben kiadott válogatáslemez és egy 2004-es fellépés törte meg, és azóta újra koncerteznek - elsősorban külföldön, sőt állítólag hamarosan új lemezzel is megörvendeztetik a műfaj rajongóit.

De mitől annyira érdekes ez a formáció? Mindenhol vannak gyakran méltatlanul ismeretlen EBM zenekarok, mint általában minden underground műfajban. Az Escalator valahogy mégis más, bár alkotói nyilvánvalóan ismertek olyan kultikus zenekarokat, mint a Front 242, a Nitzer Ebb vagy a Front Line Assembly, de honlapjuk és több "korabeli" interjú tanúsága szerint legfőbb ihletőiknek a német Kraftwerket és általánosságban a komolyzenét tartják. Talán ezért is van az egész muzsikának egyfajta leírhatatlan kozmikus hangulata, főleg olyan alkotásaikban, mint az Appollo17 vagy az Andromeda.

Akinek felkeltette az érdeklődését, az ingyenesen letöltheti két lemezüket a zenekar holnapjáról: http://escalator.hu/data_load.html

2008. július 1., kedd

The Provenance - Red Flags (progressive metal modern vérvonal alapján)

Hallatlan ez a társaság. Jóideig valami kisebb kiadónál húzták a talpalávalót, azonban eme albumuk már a Peaceville-nél látott napvilágot. Ennek oka abban keresendő, hogy remek muzsikát mutatnak fel. Kissé csavart, kissé zavart, kissé borús, melankóliára hajlamos, női- és férfi énekre támaszkodó, pörgő, lentebb taszigáló és zúgolódó. Rámutat, megrémül majd eltaszít a közeléből.

Madder Mortem rajongók kifejezetten előnyben!

password: http://mysolitaryground.blogspot.com

Ascension Of The Watchers - Numinosum (Folk/Ambient)

A Fear Factory-s Burton C. Bell és cimborája, John Bechdel (ex-FF) gondoltak egy merészet és belekezdtek ebbe a mindkettőjüktől zeneileg igen-igen távol álló projektbe. Lassan hömpölygő, néhol kissé monotonnak tűnő hangfolyam, ami mélyre vájhatja magát benned. Előfordul, hogy ráeffekteznek Bell hangjára. (Bár én még mindig Garm hangját hallgatom szívesen három sávban...)
Az azonban tény, hogy egy előremozdulási tényező ez a korong, lévén ez már a második.

In English:

Ascension of The Watchers, the creative journey of Burton C. Bell (Fear Factory, G//Z/R) and John Bechdel (False Icons, Fear Factory, Killing Joke, Prong, Ministry, and Murder Inc.), is a vision born of life, love and spirituality. The intimate nature of Ascension of The Watchers is envisioned to draw the minds, hearts and aspirations of a people to a higher level of thinking and feeling by bringing them together in celebration and reflection in the beauty of life and spirituality, through these melodies and words.

"Ok a létezésre", avagy készüljünk a VII. Hyperborea Fesztiválra




Július 18-án hazánkba látogat a svéd Raison d'être, a dark ambient színtér egyik legismertebb zenekara két hasonló banda, ill. projekt társaságában. Ezért is gondoltam rá, megosztom veletek a sokatmondó "In sadness, silence and solitude" című anyagukat.

Mit is mondhatnék errő a zenéről? Mély, gyomorig ható szubbasszus dübörgések, sejtelmes atmoszférák, gregorián kórusok, néhol kicsit Einstürzende Neubautenre hajazó ipari zajok. Alapvetően kellemes muzsika, bár fogalmam sincs, élőben hogy lesz elővezetve, de kétezer forintot biztosan megér...


Related Posts with Thumbnails