2008. június 30., hétfő

V/A - Where are you Europe?




Aki kicsit is jártasabb a martial-industrial/neofolk undergroundban, annak biztos ismerős a lengyel Kaos ex Machina webzine és netlabel neve, ahol olyan nevesebb előadók is jelentetnek meg online kiadványokat, mint a német Heiliges Licht vagy a francia Front Sonore. A kiadó ezen kívül minden évben közzétesz pár, többnyire igen színvonalas válogatást a martial, neofolk és egyéb rokon műfajok jelesebb képviselőinek közreműködésével.

A "Where are you Europe?" címre keresztelt kiadvány tavaly februárjában látott napvilágot, és sokak szerint mindmáig az egyik legjobban eltalált és összeállított válogatáslemez a színtéren, rádaásul maga a koncepció, a lemez fő gonodolata is egy eléggé aktuális témát boncolgat, amely amúgyis eléggé súlyos kérdés, akár politikai, akár vallási-filozófiai szemszögből nézve, és még jól is passzol főleg a martial-industrial zenekarok történelmi témákkal foglalkozó zenéjéhez, szövegvilágához.

Mivel a lemez összesen huszonnégy opusból áll, ezért bátorkodtam a legjobb alkotásokat kiemelni és azokon keresztül szeretnék betekintést engedni az efféle harcias muzsikák heroikus, de mégis komor, melankólikus világába...

Az első tétel, a lengyel Horogilum alkotása sejtelmes zajokkal indul, de hamar átvált egy kissé sokszor ismétlődő, de megunhatatlan témába, amelyet Wagner Bolygó Hollandijából kölcsönzött, akár a számban hallható más komolyzenei hangmintákat is, amelyek remek elegyet alkotnak a dübörgő, monoton ipari dobok és zajok hangjaival.

A következő nagy kedvenc a militáns neofolk zenét játszó IMWI Eutopia című száma, amely kissé melankolikus, de nagyon kellemes fúvós fődallamával és harangjátékokkal kísért refrénével talán a lemez legjobb dala lett.

A nyolcadik szám a martial színtér egyik legérdekesebb és talán legegyedibb szólóprojektjétől származik, a német-angol SnowW.White, amely mögött egy hölgy áll, ami a zenén is érezhető: sokkal finomabb, mint más martial felvételek, nagyon kellemesen militáns neoclassical-jellegű muzsika. A válogatáson lévő száma, az Europa lágy hárfajátékával rendkívül nosztalgikus hangulatot tud teremteni.

A következő felvétel, rögtön a SnowW.White után következő Dead Man's Hill felvétele már sokkal zaklatottabb, monumentális szimfónikus tétel vészjósló dallamokkal, kórussal.

A lemezen egyébként két hazai felvétel is található, a Schlafwagen nevű martial/power electronics/dark ambient duó és a zenekar egyik tagja, Schummer Gergely is hozzájárult egy-egy számmal a válogatáshoz...

A lemez ingyenesen letölthető: http://www.archive.org/details/kemn5_where_are_you_europe

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails